Pavijoen in natuurgebied

Opdracht Staatsbosbeheer | Lokatie Fort bij Rijnauwen | Oppervlak 180m2 | Status Definitief Ontwerp | Ontwerp Iris de Kievith & Atelier Robidoux | Adviseur Bureau Bouwkunde

Voor Staatsbosbeheer is samen met Iris de Kievith en Bureau Bouwkunde een paviljoen ontwikkeld voor het terrein van Fort bij Rijnauwen.

Omdat sinds het wegvallen van de militaire functie van het fort in de jaren 50 de natuur ongehinderd zijn gang heeft kunnen gaan is het terrein een uniek natuurgebied geworden, een habitat voor bedreigde dieren zoals vleermuizen en dassen. Inmiddels is het fort, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie genomineerd voor de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Om dit erfgoed en de bijzondere natuur  in stand te kunnen houden heeft Staatsbosbeheer een programma ontwikkeld. ‘De  Zomerkamer’, een paviljoen om de ‘fortwachters’ te kunnen ontvangen, is hiervan een onderdeel. Vanwege het kwetsbare karakter van de plek wordt het paviljoen alleen ’s zomers opgebouwd.

Het ontwerp bestaat daarom uit een glazen demontabele kas, gehuld in een houten sculptuur zodat het aansluit bij de natuurrijke omgeving.

Opening voorjaar 2021.